Ave Békávé

Ha utaztál már békávéval, tudhatod, hogy egyedülálló élmény. Az utazás minőségének biztosítása utánozhatatlan, a közlekedési eszközök tiszták, illatosak, a dolgozók kedvesek és türelmesek, az utasok csendesek és teljességgel átlagosak. Álmunkban. Ha igazán szépet tudsz álmodni, hozzáképzelheted a felsoroláshoz a kedvező árakat és pontosan induló járatokat.


Nyilvánvalóan vannak olyan helyzetek, amikor bármit is csinálunk, késik a hév, nem vár meg a busz, vagy nem jön egyáltalán a villamos. Ezt el lehet vagy el kell fogadni, előfordul. A metróról viszont bármit el lehet képzelni. Néha kigyullad egy-egy kocsi, még az is belefér, hogy le van hányva az ülés. Vannak viszont olyan apróságok, amiket látva ha megerőltetjük magunkat és feljebb tornásszuk azt a bizonyos toleranciaküszöböt, akkor sem biztos hogy kibírjuk szó nélkül. Nem titok, hogy nem rajongok a békávé ellenőrökért. Van éves bérletem, nem szoktam bliccelni, mindig nálam is van a bérlet, így aztán mivel  én teljesítem a saját kötelességeimet, úgy gondolom, joggal kérhetném ezt az ellenőröktől is. Ha metrózok(ami minden egyes nap előfordul), az esetek többségében még csak rám sem néznek. Beszélgetnek, okostelefonoznak, videót néznek, vagy a párjukkal csevegnek órákon át. Nem ám telefonon, hanem személyesen az út közepén állva. Akik pedig fapofával előrefele néznek, azok maximum elbambultak, mert a bérleten a dátumot meg sem nézik. A nyugati aluljárójában a rendőrökkel falat állnak, és a legkülönbözőbb "félelmetes" fejekkel próbálnak megrémíteni. A villamoson néha meg sem tudjuk különböztetni őket a hajléktalanoktól, a héven ott sincsenek. (És vannak azok, akik nem tudom melyik idegen bolygóról jöttek, de kedvesek, köszönnek, és ellenőrzik a jegyeket, bérleteket. Hogy hogyan nem szippantotta be őket a mélység, számomra nagy talány)

Náluk csak az utasok tudnak jobban sokkolni. Az egy dolog, hogy sokan használják ezeket a közlekedési eszközöket, de a diliseknek miért ez a kedvence? Előfordult már, hogy a metrón egy olyan srác állt előttünk, akinek a fehér pólóján átrajzolódott a fegyver körvonala. Engem az sem érdekel ha airsoft, nem tudom miért kell az emberre ráhozni ilyesmivel a frászt. A srác feje sem volt olyan bizalomgerjesztő, hogy ne rögtön egy iskolai lövöldöző vagy önkéntes merénylő jutott volna róla az eszembe. A héven a múltkor egy férfi annyira részeg volt, hogy végigordította az utat, majd aztán mikor leszálltunk, majdnem összeverekedett egy társával, aki folyamatosan lökdöste a lépcsőn, úgy, hogy már szinte vártam, mikor pottyan az ölembe. Egy srác egyik este a hármas metrón ütemesen verte a fejét az ajtón lévő üvegablakba. Egy másik alkalommal egy férfi, szintén a hármas metrón, ráüvöltött mindenkire aki leült mellé. Csak úgy, egyik pillanatról a másikra. Kérdem én? Hol élünk? Mindenki kezd megbolondulni?

Dehogy. A válasz az, hogy valószínűleg én fogom ki ezeket a cukiságokat. Mivel rengeteg krimit, sorozatgyilkosos könyvet olvasok, valószínűleg többet is belelátok egy eseménybe, jelenetbe, mint kellene. Már magam előtt láttam ahogyan a srác a fegyvert előkapja a pólója alól, és találomra lövöldözni kezd. Vagy hogy a metróablakba fejét ütögetős figura bekattan és felken a falra. Persze mindig közel állok/ülök az ilyen csodabogarakhoz, azért hogy nehogymár megússzam az ilyen és hasonló jeleneteket. Arról nem is szólva, hogy kifejezetten utálom a büdös embereket, akik szintén a hármas metró vonalán tartják a napi találkozóikat, csoportjaikat. Merem remélni, hogy a pucérkodni vágyók messze elkerülik azokat a járatokat, amiken én utazok, mert azt biztosan nem viselném el naponta. A balhékat, bunyókat, zakkantakat már megszoktam, mint ahogyan az ellenőrök érdektelenségét is. 

És egy előnye mindenképpen van a békávénak. Ha az ember egy átlagos hétköznapon elmegy dolgozni, vásárolni, nem kell azzal számolnia, hogy unalmas napja lesz. Bátran menjen csak le az aluljáróba, merészkedjen le a mozgólépcsőn, és egy vonaljegy árán olyan csodákat láthat, melyek olykor felülmúlják a szinema sziti ajánlatát. Ugye milyen csábító? Végignézhetjük ahogyan egy-egy féltékeny férj szidja az asszonyt, egy 30 körüli férfi játszik a babáival vagy egy aranyosnak tűnő idős néni felkapja a botját és fenyegeti a mellette állót, mert az nem engedte előre felszálláskor. Hát nem csodálatos? Különösen javaslom a hármas metró vonalát, valamiért arra buknak a gyagyások. Köztük én is. 

Te is láttál már érdekességeket a békávé járatokon?


Címkék: