Egy csepp Amerika

Mindenkinek van kedvenc amerikai filmje, főleg, mióta a szolgáltatók ránk zúdítják ezt a rengeteg csatornát. Választhatunk vígjátékok, akció- thrillerek, krimik közül, tengernyi a lehetőség. Ugyanígy vagyunk a könyvekkel. Ma már online nagy kedvezménnyel férhetünk hozzájuk, e-book formájában is megvásárolhatjuk, vagy letölthetjük ami érdekel minket. Így kitárul előttünk a világ.


Van egy étterem Siófokon, amit már többször is megnéztünk kívülről D.-vel. Igazi amerikai kis beülős hely, bőrülésekkel, retró padlóval és hamisíthatatlan hangulattal. Nagyon szerettünk volna bemenni, de mindig annyi programot csinálunk magunknak nyaralás alatt, hogy ez kimaradt. Most azonban sort kerítettünk rá, és nem bántuk meg. A neve DinerM Amerikai Étterem. Mikor bementünk az ajtón, rögtön kiszúrtam a hatalmas bárpultot kerek székekkel, ahol a régi időkben valószínűleg egy dagadt pincérnő rózsaszín egyenruhában azonnal töltött volna kávét magából a kiöntőből. Mindig lett volna fánk, egy kis csokis süti és banánturmix. Már az étlap is csodálatos volt, csupa igazi amerikai kajával. Persze sima hot-dogot rendeltünk sült krumplival, hogy az alapoknál ismerhessük meg a hely kínálta finomságokat. Egy tündéri pici zászlót is tűztek mellé. Az asztalon kint volt a kecsap és a mustár, ahogyan azt az ember elvárná egy ilyen helyen, a falon pedig a különböző államok rendszámtáblái díszelegtek. Tele volt a helyiség poszterekkel, érdekes ereklyékkel, flipperrel, és pin up stílusra hajazó képekkel. Igazán elvarázsolt a látvány. Pontosan azt kaptuk tőle, mint amiben reménykedtünk. (vagy talán többet is) A kiszolgálás igazán profi, a dolgozók mind nagyon kedvesek, udvariasak, és precízek. A helynek van kerthelyisége is, ahol szintén rengetegen voltak, de mi kifejezetten bent szerettünk volna ülni a lapos, kerek ablakok előtt.



Mint már említettem, biztosan mindenkinek megvan a kedvenc amerikai könyv vagy filmélménye. Mivel rengeteget olvasok, ezért természetesen találkoztam már olyan papírra vetett jelenettel, mely leírja, hogy az adott szereplő csak úgy beugrott egy reggelizőhelyre Texasban, ami igazi klasszikus amerikai hangulatot idéz, és bekapott egy bacon-ös gofrit, esetleg pirítóst, hozzá kólát vagy kávét. (persze magamat úgy képzeltem el, hogy egy 50-es éveket idéző, pöttyös ruhában belejtek a pult mellé, és kiválasztok valamit a zenegépből...imádom ebből a korból a zenéket) A filmekben szintén így van, akár a Criminal Minds egy-egy sorozatgyilkosos jelenében, akár egy jó kis akciófilmben. Már sokszor elképzeltem tévézés közben, hogy ha egyszer látok egy ilyen helyet, tutira kipróbálom. Nem csalódtam, nagy élmény volt. Ha neked is van kedvenc jeleneted, rajta, látogass el a DinerM Amerikai Étterembe, és éld ki a magad, teljesítsd be e fantáziád elemeit részletesen, és aztán küldj nekem egy fotót! 



Címkék: