Azok a huncut Szomszédok...

Valószínűleg sokan sokféle okból nézték már végig a Szomszédok című sorozatot. Akik akkoriban követték a történéseket, amikor először játszották, azok valószínűleg egyszerűen csak imádták, hogy olyan sorozat megy a tévében, ami hétköznapi kisemberek mindennapjait mutatja be. Akik letöltötték maguknak az internetről, és kívülről tudják az egészet, azok fanatikusok, akik pedig az M3 csatornán nézik az ismétlést, azok emlékezni szeretnének a régi kedves sorozatra.

Nagyon régen ment ez a sorozat ahhoz, hogy igazán emlékezhetnék rá. Még nagyon kicsi voltam, amikor anyukámék rendszeresen követték Vágásiék, Mágenheimék és Takácsék történetét, de halványan rémlik belőle valami. D.-vel naponta követjük az M3 csatornán este 19 órakor, és rendszeresen rácsodálkozunk valamire. A szereplők néha igencsak naívak, a mai viszonyokhoz képest főleg. Imádom ahogyan az árakról panaszkodnak, szidják a politikusokat, a rendszert, az iskolai reformokat, és egymást. Nem jó nekik sem a kisbolt, sem az ABC, az sem ha van munka és az sem ha nincs. Nincs pénzük, de 2-3 hétre mennek a Balatonra nyaralni, sosem sátorral. A lépcsőházban lehet megtudni a legjobb pletykákat, és a presszóban lehet látni a legjobb akciójeleneteket (akkor is ha drogozásról, akkor is ha csempészésről van szó). A mentő mindig mindenhol a legjobbkor jelenik meg és Taki bácsi piros Ladája Budapest összes pontjára 5 perc alatt ér oda.


Nekem mégsem ez a sok minden az, ami a legjobban szemet szúr, hanem az a mérhetetlen mennyiségű huncutkodás, amit a legtöbb szereplő igen gyakran végez. Az egész sorozat egy nagy 80-90-es évekbeli fertő. A szereplők többsége összefekszik fűvel-fával, megcsalja a házastársát, vagy a párját, amire általában hamar fény derül. Nézzük csak szépen sorban:

Vágási Feri: bár a szó szoros értelmében nem csalja meg Jutkát, de igencsak szimpatizál az iskola mindkét testnevelés tanárnőjével, és amikor lehetőség nyílik rá, bizony bájolog néhány sort merő udvariasságból a két szőkeséggel. A hölgyek természetesen mindketten kaphatóak egy kis flörtre, mert hát Vágási Feri nagyon jó partinak számít a maga jófiús külsejével.

Mágenheim Ádám: Kőkeményen csapja a szelet a csinos kis szőke ügyvédnőnek, aki biztosan akkor jár a panel épületben, amikor a doktor is, és autóval is csak ugyanazon az útvonalon közlekednek. Elcsattan néhány csók, és lenne még ott több is, csak valahogy mindig megmaradnak a vonal jó oldalán. Hasonló a helyzet Klarisszával is, az unatkozó vállalkozófeleséggel. Teljesen beleszerelmesedik az orvosba, akinek ugyan imponál a dolog, de jobban csípi az ügyvédnőket és a fiatal medikákat. Bizonyám, a vén kecske megnyalja azt a bizonyos sót, még ha nem is teljesen belemerülve. A kis doktornőcske alaposan elcsavarja a Nagy Fehér fejét, még az is megfogalmazódik benne, hogy mi lenne, ha mindig együtt, egy munkahelyen dolgoznának...bele sem merek gondolni..Amúgy a doktor felesége számomra annyira unszimpatikus figura, hogy felőlem aztán még Lenke nénivel is hancúrozhatna helyette Ádám, az sem zavarna.

Szelényi János: Alma férje a legnagyobb kujon a sorozatban, hiszen szinte rögtön összeszűri a levet a házuk építése közben a csinos fiatal építészhölggyel. Ezt követően persze megkörnyékezi a helyes újságírónőt is (vagy fordítva), aki kapva kap az alkalmon és még jóval később, több rész múlva is lohol az erdész után. És ezzel nem teljes a sor, hiszen János összeköltözik valami féltékeny banyával is. Ugyanabban a házban laknak, mint Takácsék. Sosem szerettem Jánost, túl sok ideje volt gondolkodni a nőkön az erdőben sétafikálva.

Taki bácsi: Ő az egyik kedvencem. Lenke néni viszont sokszor annyira házsártos, kotnyeles, és elégedetlen, hogy gyakran kívántam, hogy Taki bácsi bárcsak kedvesebben mosolyogna a taxis vállalkozó idősebb hölgy ismerősére (aki teljesen odáig és vissza van az öregtől).

Mágenheimné (Szikszay) Juli: Na, mint már korábban írtam, ő nem a kedvencem. Bár a kozmetikus férje sem szent, de ő aztán az igazi huncut-világbajnok. Nagyon szeret magának udvaroltatni, általában azok a férfiak tetszenek neki, akiknek sok pénze van és a csillagokat is lehazudják neki az égről. Persze nem kell igazán senkinek, csak a sorozat vége felé szereplő hipergazdag, Dániából hazatérő vállalkozónak, aki viszont mégsem tudott annyit ígérni, hogy Juli otthagyta volna érte a biztos hátteret. Pedig szurkoltam ám nagyon. Annak idején még Gábor Gáborral is jobban járt volna, úgyis együtt töltik idejük nagy részét. Unalmas karakter, a néző szinte alig várja, hogy a férje becsajozzon.

Alma: Őt sem kell félteni. Amikor János megcsalja, ő is lendületet kap, és vigasztalódik Deziré, és a főnöke oldalán is. Elcsattan itt-ott egy pár csók, de persze mindig a férfiak a csalfák. 

Szikszay Etus és Mágenheim Julcsi: Etus egyszerre mindig több vasat tart a tűzben, hiszen Virág doktor, Károly, Gyula úr, és Józsi is odavannak érte. Ernő bácsi ugyan csak csicska a háznál, de ő is talonban tartható. Julcsinak pedig annyi udvarlója van, hogy már követni sem tudom. A külföldről hazatérő lovag, a motoros rendőr, a barátok közt kertész gézája, és egy családos férfi is (csak hogy izgi legyen a dolog). 

Persze tudom én, hogy a való életben is előfordulnak hasonló szerelmi három- vagy sokszögek, de ezt minden este figyelni igencsak vicces élmény. A Barátok közt-öt is néztem egy darabig, de azzal már nem próbálkoznék, hogy onnan összeírjam a viszonyokat. Ahhoz ábrákat kellene készítenem, nehogy bezavarodjak. Mindezzel együtt nagyon szeretem a Szomszédokat, a kedvenceim Böhm bácsi, Taki bácsi és Kutya. Kedves, szerethető figurák, mindig megszépítették az estéimet. Olykor pityeregtem is miattuk, de azt sem bánom. Szomszédok közt ennyi belefér.




Címkék: