Esküvő télen-nyáron

Egy esküvő igazán csodálatos dolog. Mióta az eszemet tudom, mindig felfigyeltem hétvégenként a Dunakanyarban fényképezkedő ifjú párokra, a Barbie babáknak papír zsebkendőkből menyasszonyi ruhát készítettem, aztán a nászindulót dúdolgatva hozzáadtam őket Rocksztár Ken-hez. Annyi szépséget találok az esküvőkben, hogy nehéz összefoglalni. Most mégis megpróbálom.



Az öcsém jövő szeptemberben házasodik. Most kérte meg K. kezét. Már elkezdték szervezni az esküvőt, és őszintén mondom, nagyon érdekes ezt a folyamatot külsősként megfigyelni. Mivel nekem nem kell foglalkoznom a "melósabb" dolgokkal, így bőven van időm a külsőségeken gondolkodni. Persze nem azok a külsőségek fontosak számomra, amiktől luxus lesz egy esküvő (mint a limuzinbérlés, 200 fő, divatos együttes). Inkább a díszítés, a csokor, vagy a fejdísz foglalkoztat. A böngészőbe csak be kell pötyögni a keresett tételt, és több ezer összeválogatott gyönyörűség tárul a szemed elé, azonban én saját válogatást szerettem volna készíteni. Megmutatom neked, hogy szerintem melyik évszakban miért csodálatos házasodni.

Egy őszi esküvő nagy előnye, hogy szabad téri szertartásra nem kell díszítéssel készülnöd. Persze azért némi természetes hozzávaló (falevél, háncs, fakéreg, színes bogyó) szükséges a pofás összképhez, de nem kell túlságosan túlgondolni a munkát. Nagyon szép lehet akár egy hosszú fehér vonulószőnyeg leterítve a széksorok között, amire bordó, narancs, korall színű faleveleket hintünk, vagy egy levelekből készült menyasszonyi csokor. Asztaldíszt készíthetünk néhány szép formájú üvegedény, mécsesek és csipkebogyók segítségével. Narancs színű gyertyákkal és lampionokkal tehetjük tökéletessé az összképet. Gyönyörű, egyszerű csipke menyasszonyi ruha illik egy ilyen naturalisztikus stílusú esküvőhöz, apró fátyollal, mindenféle abroncs, tüll, és gyöngyhímzés nélkül. Az őszi esküvő tehát -ha másért nem- a színek, és a környezet lenyűgöző szépsége miatt remek választás.


A téli esküvő igen ritka. Ennek számos oka lehet, többek között például az, hogy igen bonyolult egy nagyobb násznépet elképzelni szép ruhában, hótaposóban, hatalmas téli kabátokkal sapkában és sálban. Az esküvők többségére még mindig 80-100 fővel számolnak, de mostanában egyre több a kisebb 50-60, vagy akár az egészen bensőséges 20-30 fős lagzi. Utóbbinál lényegesen egyszerűbb megvalósítni egy téli nászt, ha csak arra gondolunk, hogy nem kell külön helyiséget biztosítani a botrányosan nagy ruhatárnak. Az esküvői fotók természetesen gyönyörűek egy havas tájjal, esetleg hóesésben (bár erre az utóbbi 10 évben elég kevés az esély), ám a díszlet keményebb meló. A fő és kísérőszín megválasztása lényegesen egyszerűbb, mint eg őszi esküvőnél, hiszen télen nyugodtan támaszkodhatunk a fehér mellett egy kékes vagy türkizes árnyalatra, ami remekül illik a "hókirálynő" hangulathoz. Mivel korán sötétedik, így telerakhatunk mindent gyönyörű apró égőkkel, ami mesekastéllyá változtatja a dísztermet vagy a lagzi helyszínét. A hófehér gyertyákkal pedig melegséget csempészhetünk a sorok közé.


Szándékosan hagytam ki a tavaszt és folytatom inkább a nyárral. Erre az évszakra szervezik a legtöbben az esküvőjüket, hiszen meleg van, mindenki kedve szerint öltözhet, a fotózáshoz is eléggé ideális a hőfok és lényegében bármi amit eltervezünk, megvalósítható könnyedén. Ha nem házasságkötő teremben szeretnénk esküdni, kiválaszthatunk egy csodálatos kertet, ahova sátrakat állíthatunk, könnyed nyári virágdíszekkel, de akár még kagylókkal, fehér kavicsokkal is. A menyasszonyok bátran felvehetnek igen kivágott, akár egész hátat megmutató ruhát, és vízparton a homokban mezítláb is sétálhatnak az anyakönyv vezető elé. Ha rövid ruhában szeretne esküdni, ebben az évszakban ajánlott, hiszen a légies, lenge megjelenés talán ilyenkor a legszebb. A virágcsokorban szinte bármilyen virág kaphat helyet, tekintve, hogy ilyenkor a lehetőségek tárháza majdhogynem végtelen. A nászútról nem is beszélve, akár a Balatonra akár Ibizára szeretnénk menni, nem kell igazodni sem a hőmérséklet különbséghez, sem pedig a poggyász maximálisan megengedhető méretéhez vagy súlyához. 


És itt van a tavasz, a legszebb az összes közül. A hőmérséklet elfogadható, bőven van még lehetőség az éttermek között válogatni, de ami a legfontosabb, ez a legszebb évszak a fotók elkészítéséhez, és a szabad téri esküvő helyszínének megválasztásához. Rengeteg fa virágzik hófehér, pasztellrózsaszín és pink árnyalatban, olyan a természet mint egy hatalmas virágoskert. Nárciszok, jácintok, gyöngy-és harangvirágok illatoznak, amiket fel lehet használni a díszítéshez, a menyasszonyi csokorba pedig tehetünk tulipánokat (ezekből is rengeteg árnyalattal találkozhatunk). Gyönyörű kosarakba rakhatunk virágszirmot, raffiával körbetekerve igazán természetes lesz a végeredmény, míg üvegdíszekbe tehetünk színes folyami kavicsokat, bele pedig apró mécseseket. A székeket, padokat szintén virágokkal díszíthetjük, így sem mi, sem a család nem érzi úgy, hogy a külsőségeken lenne a hangsúly az esküvő valódi célja helyett (ami természetesen a szerelem megpecsételése és ünneplése kell hogy legyen). 
Mindig a természetesség híve voltam, sosem vágytam arra, hogy giccses, aranyozott oszlopok vegyenek körül akár más, akár majd a saját esküvőmön. Nem tetszenek a lufik, krepp papír díszek, hatalmas szívek és vörös rózsák. Nem kell túl menő autó, vagy hintó, és híres előadóművész sem. Sokkal szebb néhány gyékény kosárka, rengeteg mécses, égősor és a hajfonatba fűzött virág. A lényeg úgyis a Nagy Ő.





Címkék: