Karácsonyimádók egyesüljetek!

Még körülbelül két hónap van karácsonyig, de a nagyobb áruházak polcain már legalább két hete sorakoznak a szebbnél szebb árnyalatú karácsonyi izzók, rózsaszíntől a hupikékig terjedő színekben az adventi gyertyák, és különféle méretű és anyagú karácsonyfadíszek. Sokan - talán jogosan - korainak találják még az időt erre az áradatra, de én nem tartozom közéjük. És van még valaki, aki szintén nem.

Vannak azok az emberek, akik szeretik a karácsonyt, vannak akik utálják és vannak akik elvannak vele. Na, én azoknak a csoportjába tartozom, akik rajonganak ezért az ünnepért. Mivel nagyon fontos számomra a karácsony, és az azt megelőző időszak, ezért megkerestem a facebookon a Karácsony imádók oldalát, hogy új öteleteket spejzolhassak be a közelgő őrületre. Már az oldal neve is nagyon megfogott, mert itt valóban olyanok vannak, akik imádják a csillogást, a fényeket, az ünnepi terítést, a karácsonyfát és minden pereputtyát. Az oldalt egy nagyon kedves "fanatikus" szerkeszti, ha megnézitek, majdnem minden órára jut valami újdonság. Állandóan frissíti az amúgy is szuperul tematizált mappákat, így magunk dönthetjük el, hogy kézműveskedős, asztalterítéses, receptes újdonságokat szeretnénk megismerni, vagy pedig boldogan szörfölünk és nézelődünk az idővonalon. 

Azért gondoltam, hogy már most felkészítelek erre a mániámra, mert elképzelhető, hogy a nem túl távoli jövőben több olyan bejegyzés vagy képáradat lesz (ez persze inkább a facebookon ITT), ami az adventtel, karácsonnyal lesz kapcsolatos. Előre is bocs érte, kicsit (nem kicsit) sok leszek valószínűleg. De nyugi, hamar eltelik az a két hónap, és le fogok állni. Itthon persze február végéig biztosan kint lesznek az ablakban a karácsonyi díszek, és az mp3-ban tuti karácsonyi zene fog 0-24-ben szólni.
Kevés olyan dolog van, amit ennyire szeretek. Nem tudom mikor alakult ki bennem ez az érzés, de abban biztos vagyok, hogy a szívem hevesebben dobog, ha meglátom az utcai ünnepi kivilágításokat, ha megérzem a naracsos illóolaj aromáját, vagy ha nyüzsöghetek egy forralt bor illatú, zsúfolt adventi vásárban. Hatalmas gyűjteményem van karácsonyi díszekből, amikre nagyon vigyázok, számomra elképzelhetetlen, hogy ne várjon itthon karácsonyi mesevilág minden nap karácsony előtt. Egész évben feljegyzem a szeretteim "Bárcsak lenne egy..." kezdetű mondatait, így november végén, december elején csak előkapom a listámat, és választok egy apróságot a listáról. Nemsokára olvashatsz majd olyan bejegyzést is a blogon, ami nagymértékben meg fogja könnyíteni számodra az ötletelést és az ajándék vásárlást is. Ebben biztos vagyok. Addig pedig fogadd szeretettel azt a rövid kis interjút, amit a Karácsony imádók oldalának szerkesztőjével, Melindával készítettem. Remélem jó tippeket kapsz tőle, és kicsit jobban megszereted te is ezt az ünnepet.

(ezek a karácsonyi tárgyak, ötletek mind-mind a Karácsony imádók oldaláról származnak)

Napi Kincsek Tárháza: Miért határoztad el, hogy saját karácsonyos oldalt indítasz, és miért ez lett a neve?

Teljesen váratlanul jött az ötlet, egyik pillanatról a másikra. Miután tavaly megnéztem egy karácsonyi filmet, beötlött, hogy csinálok egy oldalt. Még aznap éjszaka meg is csináltam. Semmi előzménye nem volt, hanem ilyen hirtelen jött az egész. A neve pedig egyértelmű volt. Mivel imádom a karácsonyt, innen jött, hogy akkor ez lesz a Karácsony imádók oldala.

Napi Kincsek Tárháza:  Melyik a legszebb karácsonyi élményed? Mióta vagy karácsonyimádó?

Nagyon sok szép karácsonyi élményem van, de én mégis inkább a legszomorúbbat emelném ki. 17 éves koromban, pontosan karácsonykor, 25.-én halt meg a nagymamám, 59 évesen. Beteg volt és így számítottunk már rá. Anyukám mégis abban az évben is megcsinálta a karácsonyt, sütött, főzött, minden úgy volt mint máskor. Nekem ez azt mutatta, hogy az ember mennyire erős tud lenni, és hogy mennyire más értelmet tud nyerni az ünnep olyankor, amikor tragédia történik egy családban. Azért ezt emeltem ki, mert ez egy nagyon meghatározó "élmény " volt számomra.
Már egészen kiskoromban is rajongtam a karácsonyért, alapiskolás koromban is én egyedül díszítettem a fát, és mindennek tökéletesnek kellett lennie. Igazából nem is tudom, hogy valójában honnan ered ez a karácsony iránti rajongásom, szoktam rajta gondolkodni, de nem jutottam semmire.

Napi Kincsek Tárháza:  Szerinted milyennek kellene lenni minden gyerek karácsonyának?

Sajnos nagyon rossz világban élünk. Bele sem merek gondolni, hogy mennyi gyereknek nincs karácsonya. Hogy milyen lenne egy gyereknek a tökéletes karácsony? Ha a szülei szeretik őt, és családban él, törődnek vele, és van idejük rá. Manapság ez a legszomorúbb, hogy nincs idő a gyerekekre. A tökéletes karácsony nem az ajándékokról szól, persze azt is kapjon azért a gyerek, de érezze át, hogy milyen az, amikor meghittségben együtt tud lenni a család. Játszanak, beszélgetnek, finomakat esznek, meglátogatják a rokonokat... Legyen más az ünnep, mint a hétköznapok. Akkor a gyerekben ez az emlék megmarad, és tovább viszi ő is majd ha felnő. A csonka családról egy mondatot még, hogy az ilyen családban élő gyerek karácsonya is lehet tökéletes, hogy ha a szülei jóban vannak egymással, meg tudnak egyezni hogy mikor kinél legyen karácsonykor a gyerek. De ami a legfontosabb, hogy mindkét helyen érezze, hogy szeretik. Ilyen esetben a szeretet nem kevesebb lesz számára, hanem inkább megsokszorozódik, hiszen van két családja is. Amit még fontosnak tartok, hogy a gyerekeknek meg kéne tanítani, hogy nem csak az az öröm, hogyha kapnak, hanem az is, ha adnak. Az adakozás öröme, amikor egy szegényebb gyereknek odaadja a már nem használt játékát, vagy egy ruhát, stb. Karácsonykor ennek még nagyobb jelentősége van. Egy tökéletes világban a szeretet és az egymásra figyelés lenne a legfontosabb egy családban, és nem csak karácsonykor !!


Napi Kincsek Tárháza: Mikor és hogyan kezded el díszíteni az otthonodat?

Nálam a lakás díszítése csak karácsony előtt egy - két nappal történik, amikor már minden szoba ragyog a tisztaságtól. A fát mindig 23.-án állítjuk fel. Persze egyéb előkészületeket hamarabb csinálok én is, pl. saját készítésű díszeket, koszorút. stb. Szeretem, ha minden évben van valami új is. A mézeskalácsot én sütöm mindenkinek, ezért ezt már november végén meg szoktam csinálni.

Napi Kincsek Tárháza: Van valamilyen jó tipped az ajándékok beszerzésére?

Az ajándékok beszerzéséről az a véleményem, hogy csak apróságok legyenek, ne pedig drága dolgok. Nem ettől karácsony a karácsony. Inkább a kézzel készített dolgokat helyezem előtérbe, hiszen ezekben benne van a szeretet, mert ameddig készülnek, addig is arra gondolunk, akinek szánjuk, valamint időt és energiát szánunk rá, és ez megfizethetetlen! Az oldalamon is ezért van annyi kreatív ajándék ötlet, mert ezek sokkal értékesebbek számomra. A mi családunkban nem szokás az ajándékozás. Nincs idegesség, hogy kinek mit vegyünk. Nálunk anyukám csinálja a bejglit az egész család számára, meg még többféle sütit, és tojáslikőrt is. Mi szenteste mindig náluk vacsorázunk, és az együttlét a fontos, nem az ajándékok. Csak a lányom kap ajándékot, mert a gyerekeknek mindenképpen kell hogy legyen valami a fa alatt. Az ajándékok beszerzésére van tippem, mégpedig az, hogy időben kezdjük el, akár már nyáron is, ha meglátunk valamit, ami jó lehet valakinek, akkor meg kell venni, és nem lesz idegeskedés az utolsó pillanatokban. Én ezt javasolnám mindenkinek!

Napi Kincsek Tárháza: Van kedvenc karácsonyi vásárod?

Kedvenc karácsonyi vásárom nincsen, mert itt Párkányban, ahol lakom, csak nagyon kicsi vásár szokott lenni, pár árussal. Viszont szeretünk elmenni Pestre, a nagyobb vásárokba, de inkább csak nézelődni, és a hangulat miatt. Természetesen a bécsi vásárban is voltunk, ami páratlan volt, így talán, ha már meg kell neveznem egy kedvencet, akkor a bécsit mondanám. 

Apránként még több ötletet is láthatsz majd az oldalról itt a blogon, és Melinda is biztosan a segítségedre lesz, ha elakadsz egy-egy készülődési fázis közben. Keresd bátran a facebookon ITT! Egy másik karácsonnyal kapcsolatos ötletemről pedig majd nemsokára hírt adok, remélem segítesz majd a célom elérésében! Melinda még nem tud róla, de szeretném őt is bevonni egy izgalmas akcióba, ami sokak karácsonyát megszépítheti majd. Bővebben erről majd a blogon és a facebook oldalamon olvashatsz. A Karácsony imádók oldala pedig már most is várja azokat a kedves látogatókat, akik akár új karácsonyi ötletre, izgalmas újdonságra hívnák fel a figyelmet, akár csak nézelődés céljából keresik fel az oldalt. A mai Napi Kincsem még két hónapig nagyjából ugyanaz is marad, a karácsony szeretete, a várakozás öröme.

Te mennyire szereted a karácsonyt?

Címkék: