Varga Katalin/Rogán Ágnes/Rogán Miklós - Karácsony hava

Mivel imádom a karácsonyt, ezért gondolom, nem lepődtök meg, ha most, hogy közeleg az ünnep, megosztom veletek az egyik legkedvesebb karácsonyi könyvemet. Gyerekkönyvről van szó. Nem emlékszem, hogy kitől kaptam, és arra sem nagyon, hogy anyu mesélt volna belőle, de azt tudom, hogy nagyon szeretem még most is. Megmutatom, miért. Karácsonyimádók figyeljetek!


Ez a könyv egy egész meseországot jelent nekem. Olyan varázslatos ünnepvárást mutat be, ahol mindenki megtalálja a maga karácsonyát. A szerzők képekben mesélik el a gyerekeknek, hogy mennyi teendő előzi meg a Mikulás eljövetelét, a Szentestét és a Karácsonyt. A könyv első oldalán megismerhetjük a történet szereplőit. Van köztük háromtagú család, klasszikus apa-anya-gyermek felállásban (Tubicáék), van ahol csak anyuka van két gyerekkel (Angyal család), ahol a nagyi is együtt lakik a háromgyermekes házaspárral (Fitos család), ahol még csak az első picike gyermekkel töltik a szülők az ünnepeket (Pütyürék), van ahol hatalmas a család (Répa család) és van Katz néni, aki egyedül (vagyis Szonjával, a cicájával) tölti a karácsonyt. És ki ne felejtsem Kóborkát, aki egy elveszett macska. Vele is találkozhatunk a könyv lapjain. Mindannyian egy panel lakásban élnek, egymás szomszédságában. Az ablakukon keresztül bekukkanthatunk hozzájuk, megnézhetjük vajon mit csinálnak a szülők és a gyerekek.


Azért szeretem ezt a könyvet, mert annyi parányi részlet rejtőzik a lapokon, hogy ha órákig nézegetném, akkor is találnék mindig egy-egy aranyos, vicces részletet, amit addig nem láttam. Bemutatja például, hogy kik és hogyan készítik elő az ünnepekre a sonkákat, halakat, zöldségeket, pékárukat, vagy akár a karácsonyfadíszeket, üveggömböket. Közben persze a város először a mikuláscsokikkal teli pultok/boltok tengerében evickél, a beöltözött Mikulások sorra járják a bevásárlóközpontokat, kórházakat, óvodákat és iskolákat. 
A következő kedvenc oldalam az, amikor a gyerekek ajándékot kérnek a Jézuskától. Levelet írnak, ahol felsorolják az összes olyan játékot, ami csak eszükbe jut. A képen picike, színes ábrák segítenek abban, hogy elképzeld, te vajon melyik színes kisautót, plüssállatot, sílécet vagy babát kérnéd. Kislány koromban napokig csak ültem, nyálamat csorgatva a könyv fölött, és beszippantottam a karácsony összes színét, és csodáját. Bizonyára nem is véletlen, hogy most annyira rajongok a karácsonyokért. A karácsonyi nagy bevásárlást -ha lehet- még szuperebb, parányibb, tökéletesebb részletességgel mutatja be a könyv. Azért ajánlom gyerekeknek, mert csupán a képekről is lehet történeteket, meséket kitalálni, és megkereshetjük a képeken a Gyalog családot, az Angyal családot, vagy éppen Pütyüréket. Ja, és persze Kóborkát.

A legjobban természetesen mindig azt a részt vártam, amikor a gyerekek kihajolnak a lakás ablakán, hogy jobban láthassák, hogy megjöttek-e már Szenteste délutánján a rokonok. A családok körbeülik az asztalt és együtt ünnepelnek. Még Kóborkának, az elveszett macskának is jut egy kis falat a halból. (persze olyan klasszikus halcsontváz, ami a mesékben is szokott lenni) Igazi idilli karácsonyvárást és karácsonyi ünnepet mutat be a könyv. Kisgyerekeseknek, és karácsonyimádóknak "kötelező olvasmány", amennyiben a lelkük mélyén még mindig gyerekek, akik imádják a karácsony összes misztikumát, és kicsit még hisznek a csodákban is.



Címkék: