...és így született meg a Napi Kincsek Süti!

Ismeritek Péter Danit? Ő a Tejturmix blog bloggere, aki mellesleg egy varázsló. Igen, jól olvastátok, nem írtam el semmit, tényleg az. Nem vagyok hatalmas tehetség a konyhában, és talán éppen ezért imádom a gasztroblogokat, köztük pedig talán legjobban az övét. Gyönyörűek a fotói, szuperul néznek ki a művei, és - nagy szerencsémre - érthetően írja le a recepteket is. És hogy hogyan született meg a Napi Kincsek Süti (Citrusos csokitorta)? Máris mutatom!
Megkerestem Danit azzal, hogy lenne-e kedve együtt dolgozni velem azon, hogy legyen egy saját, gyönyörű, színes és egyedi Napi Kincsek Sütim. Szerencsére ő szinte azonnal igent mondott, megosztotta velem az ötleteit és rövidesen megalkotta a blogomhoz leginkább passzoló, ördögien angyali, virágszirmos, citrusos csokitortát. Ennek a receptjét olvashatjátok most itt a blogon.

Citrusos csokitorta (Napi Kincsek Süti)
26 cm átmérőjű tortaformához
A citromos piskótához:
5 db tojás, 100 g kristálycukor, 125 g liszt, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál citromesszencia (elhagyható)


A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a forma alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral (barna). A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd pár gyors, határozott mozdulattal elkeverjük a habban a tojások sárgáját is. Ekkor jöhet hozzá a citromhéj és az esszencia is. A lisztet hozzászitáljuk és finom mozdulatokkal csomómentes piskótamasszává keverjük. Mehet a massza az előkészített formával a sütőbe, ahol tűpróbáig sütjük. Még forrón körbevágjuk a piskótát, kiborítjuk egy rácsra, az aljáról lehúzzuk a papírt és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd két egyenlő lapba vágjuk. 

A töltelékhez:

5 db tojás, 2 db tojássárgája, 215 g kristálycukor, 15 g vanillincukor, 260 g vaj, 85 g holland kakaópor, 250 g habtejszín, 1 db narancs

Egy edénybe mérjük az egész tojást, a tojássárgáját, a cukrot és a vanillincukrot. Gőzfürdő felé helyezzük, ahol folyamatosan, kézi habverővel kevergetve csípősre melegítjük (mikor beledugjuk az ujjunkat még nem tűzforró, de már nagyon meleg - csípi az ujjunkat). Abban a pillanatban átöntjük az egészet egy keverőtálba, amiben azonnal elkezdjük keverni elektromos habverővel, magas fokozaton. Egészen addig keverjük, míg ki nem hűl szobahőmérsékletűre és szép habot nem kapunk. Ekkora apránként hozzádobáljuk a puha vajat. Minden adagot alaposan elkeverünk (ne ijedjünk meg, a zsíradéktól össze fog esni a hab). Jöhet hozzá egy részletben a kakaópor is, amivel egészen addig keverjük, míg a krém kifényesedik és teljesen egynemű lesz. 




Közben külön tálban habbá verjük a tejszínt és csillagcsöves nyomózsákba töltjük, magunk mellé készítjük. A csokoládékrémet is csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk és szintén a kezünk ügyébe készítjük. A narancsot késsel meghámozzuk és kifilézzük, papír törlőkendővel kicsit leitatjuk. Most pedig állítsuk össze a tortát. Egy tortatálra helyezzük vágott oldalával felfelé a citromos piskótalapot. Össze-vissza, teljesen szabálytalanul nyomkodjuk rá a csokikrém felét. A maradék helyeket pedig a tejszínhabbal. Borítsuk be a kifilézett narancsszeletek felével és mehet rá a másik fél piskótalap. A maradék krémekkel ugyanazt eljátsszuk, mint az előző rétegnél. A maradék narancsot pedig felhalmozzuk a torta közepén. Hűtőbe tesszük pihenni 30 percre.
A díszítéshez:

piros és fehér rózsaszirom

eukaliptusz levél

szárított levendulavirág

Elérkeztünk a legkreatívabb részhez, a díszítéshez. Vegyük ki a tortát a hőtőből, készítsük magunk mellé a díszítő elemeket és tetszőlegesen, ízlésesen öltöztessük fel velük a tortát. Újabb fél óra vár a tortára a hűtőben és fogyaszthatjuk is.

Még több receptért látogassatok el Dani blogjára
Fotók: Péter Dani

Megjegyzések