Ismerd meg velem hétvégén Indonézia kincseit!

Hétvégén D.-vel ellátogatunk az Indonéz Nagykövetségre, hogy részt vegyünk az Indonéz Napokon, és a jótékonysági vásáron. Miután Indonézia és én jobban összeismerkedtünk, azonnal elkezdtem irigykedni rá azért, mert annyira színes, izgalmas és varázslatos, hogy ha csak a töredéke lehetnék, már akkor is elégedett lennék az új énemmel. Ahogyan mostanában trendi megjegyezni: tipikus bakancslistás hely ez, annyi látnivalóval, amennyit nem lehet belesűríteni egyetlen posztba, egyetlen hétbe, de talán még évbe sem. 

Ha nem félnék annyira a földrengésektől, a cunamiktól, és minden egyébtől, ami ezekkel jár, bizony isten összegyűjtenék egy kis pénzt repülőjegyre, vagy összetákolnék egy helyes kis bárkát, fognám a kutyákat és D. matrózzal meg sem állnék a 18000 sziget egyikéig. Ott aztán lecövekelnék és addig nem nyugodnék, ameddig nem lenne egy saját kis házikóm, kilátással a vízre és a homokos partra. És hogy bizonyítsam, hogy nem vagyok irigy, szeretettel meghívlak benneteket is erre az utamra, jut bőven hely mindenkinek. Az első állomás nem más, mint Budapest, Városligeti fasor 26., az Indonéz Nagykövetség címe. Gyertek amennyien csak tudtok, és hangolódjatok rá Délkelet-Ázsia különlegességeire. 

A Balin épült Tanah Lot templom a Világörökség része. A 17. századi templomot egy szikla tetején építették fel, ami benn áll a tengerben kb. 50 méterre a parttól. A sziklatemplom felé utazók gyönyörű rizsteraszokban gyönyörködhetnek. Tanah Lot jelentése: Föld a Tengerben. A sziklára épített templom apálykor gyalog is megközelíthető, de dagálykor olyan, mintha a templom a tenger közepébe épült volna. A víz ereje folyamatosan formálja a sziklát.
A monda szerint a 15. századba Niratha pap utazása során megpihent a sziklán, itt töltött 1 éjszakát és érezte, hogy ez egy szent hely, óriási az ereje, ide kell egy templomot építeni a tenger isteneinek. Megkérte a hal
ászokat, hogy építsenek ide szentélyt.

Balit az Istenek szigetének is nevezik, mégpedig a több ezer kisebb és nagyobb szentély és templom miatt.

Korábban már írtam egy 
bejegyzésben arról, hogy mennyire lenyűgöz az indonéz zene és tánc, de ahogy jobban beleástam magam az ország történelmébe és kultúrájába, ezek mellett egyértelműen közel kerültek a szívemhez a templomai, a tengerpartjai és az etnikai, nyelvi sokszínűsége. Az ország nyugati felét ázsiai, elsősorban maláj népek népesítik be, míg az ország keleti felén inkább csendes-óceáni népek, Új-Guinea szigetén pápuák élnekCsodálatosan színes és finoman kidolgozott népviseleteiket látva kedvem támadt sokkal színesebben öltözködni, és azon kezdtem gondolkodni, hogy a jótékonysági vásáron vajon milyen ékszerbe, ruhába vagy táskába fogok beleszeretni. 

Igen, pontosan! Én ugyanis minden vásáron, piacon, bolhapiacon és kirakodón azonnal szerelembe esek valamivel, ami még nincs a ruhatáramban, ami különleges és egyedi.

Az indonéz szigeteken rengeteg táncstílus és ritmus öröklődik, több változatban és színben, mint amennyi nyelv és dialektus van. A táncok a legősibb mítoszoknak azt az üzenetét hordozzák, hogy a mi anyagi, szellemtelen világunk csak árnyéka a valódi szellemi világnak, amelyben istenek és hősök élnek.

Az Indonéz Napok első és második napján is számos érdekes és izgalmas program várja a látogatókat, akik a táncos és zenés bemutatók mellett megkóstolhatják Indonézia különleges ételeit, italait is. Akik hozzám hasonlóan szeretnek a vásárok standjainál nézelődni, azok bátran szemezgethetnek a batik és más kézműves ruhák, kiegészítők és ezüstékszerek között, nem fognak csalódni! 



Borobudur a világ legnagyobb buddhista épülete, a buddhista tanítás kőből épült fellegvára.  i. sz. 800 körül épült a Szailendra dinasztia megbízásából. Építői az indiai mitológiából ismert Meru hegyének megépítésére törekedtek.
Így sikerült megalkotniuk az egész déli félteke legnagyobb építményét.

Nem is lehet kérdés, hogy a képzeletbeli indonéz utazásunk első állomása után mi lehet a második és harmadik, hiszen május 9.-11.-én a Fővám téri Nagycsarnokban, míg május 19.-20.-án Dunakeszin élhetjük át újra azt az élményt, melyet az Indonéziai Nagykövetség varázsol nekünk az ország kincseit felsorakoztatva. 

Ezek után már készen állunk majd a bárkaépítésre és a hajózásra egészen Indonéziáig, ahol kellően el tudunk vegyülni a rendezvényen vásárolt ékszereinkkel, ruháinkkal, és az ott elsajátított tánclépésekkel. Irány Délkelet-Ázsia, üdv néked, világ negyedik legnépesebb országa!

Címkék: