WORLD OF COFFEE BUDAPEST 2017 - Egy rendhagyó kedd délután


Amikor meghívást kaptam a World of Coffee Budapest 2017 nemzetközi kiállításon lévő indonéz stand ünnepélyes megnyitójára, még nem számítottam arra, hogy ennyi kávékülönlegességet kóstolhatok ekkora területen. A rendezvényen kizárólag a sajtó és a szakma képviselői vehettek részt, de így is hatalmas tömeg fogadott, és még annál is nagyobb illatkavalkád. Az indonéz pavilon nagyon látványos elemekkel volt tarkítva, ami egy cseppet sem volt meglepő, hiszen az országnak igen gazdag a kultúrája. Ismét megcsodálhattam az indonéz nők színes, mintás népviseletét, és a férfiak különleges fejfedőit. Izgalmas napnak néztem elébe. 

Az eseményen részt vett H. E. WENING ESTHYPROBO Nagykövet asszony (Indonéz Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége) és HIKMAT RIJADI igazgató úr (Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ) is. A sajtóeseményen a kiállítók bemutatkoztak a természetes forrásból származó, megbízható, minőségi és sokrétű, környezetbarát indonéz termékeikkel és kávékülönlegességeikkel. Lehetőségünk volt megkóstolni egy különleges indonéz desszertet is, aminek sós palacsinta íze volt. 



Az indonézek a kávé legnagyobb termelői és fogyasztói közé tartoznak, így nem véletlen, hogy egyedi és finom kávéfajták sokaságával büszkélkedhetnek. A világ e keleti végéről az indonéz kávék eljutottak már az arab világba, Amerikába, Nyugat-Európába és a világ számos egyéb részébe. A főbb indonéz kávétípusok származás szerint: jávai, szumátrai, torajai, bali, floresi, pápuai. A rendezvényen ezenfelül megismerkedhettünk az indonéz kávékultúra különlegességeivel is, a kevert, gyömbéres, fűszeres és a citromfüves kávékkal. 

A nagyobb régiók közül számomra a legérdekesebb a Celebesz kávé, édes és fűszeres ízeivel. A magaslati Arabica termesztés legfőbb központja Celebesz déli részén, a Tana Toraja nevű hegyes vidék fennsíkjain található. A csészében felszolgált celebeszi kávék tiszta és ínycsiklandó látványt nyújtanak. Általában van némi dió vagy fűszerekre - szegfűszegre vagy malabárra - emlékeztető ízük. Néha előfordul, hogy csipetnyi fekete borsot is tesznek az itteni kávéba. Az indonéz kávéfajták többségéhez hasonlóan, a rájuk jellemző édes íz a kávé testes karakteréből ered. 

A celebeszi kávéfajták többségét kistermelők termesztik, és mindössze 5 százalék származik hét nagyobb gazdaságból. A Tana Torajában élő emberek finom ízléssel kialakított házakban laknak, és mind a mai napig ápolják a halálhoz és a túlvilághoz kapcsolódó bonyolult és ősi szertartásaikat. E hagyomány tisztelettől korántsem független, hogy az itteni termelők egy nedves hántolásnak nevezett egyedi eljárással dolgozzák fel a kávét. A Jáva neve ma már nemcsak a szigetről, hanem az ott termesztett kávéról is ismert. Itt létesült az első kávéültetvény, több mint százéves az itt működő kávé kutató intézet, és Jáva azon ritka helyek egyike, ahol még mindig termesztik a Coffeea arabicát, a Coffeea canephoert és a Cofeea libericát. 


Az indonéz kávé mellett az indonéz vendégszeretet is különleges. Minden alkalommal feltűnt számomra, hogy az indonézek mennyire szívélyesen fogadják a vendégeket, a jókedvük, az előzékenységük és vidámságuk mindenkire átragad a környezetükben. Nagyon érdekes kávékülönlegességekkel találkoztam a Hungexpon, új embereket ismertem meg, ráadásul imádtam a kávés cukorkákat. Izgalmas élmény mindig új és új dolgokat megismerni, hiszen Magyarországon csak a legjobb kávézók kínálnak indonéz kávékat, holott a legjobb minőségű, különleges kávék között találhatjuk ezeket a kávéfajtákat szerte a világon.

Címkék: